Welke soorten dakisolatie zijn er?

Een dak isoleren is altijd een goed plan. Hiermee kun je veel energie besparen en je bespaard ook nog eens op de energiefactuur. Daarnaast geldt voor Vlaanderen dan elk Vlaams dak in 2020 voorzien moet zijn van dakisolatie. Als je dak nog niet geïsoleerd is dan is dakisolatie zelfs noodzakelijk als je in 2020 aan de wettelijke eisen wilt voldoen. Bij de keuze voor isolatiemateriaal voor je dak heb je een grote keuze uit verschillende materialen. Lees in dit artikel meer over dakisolatie.

Minerale wol

Minerale wol is een relatief goedkoop isolatiemateriaal en hebben een hoge isolatiewaarde.

Glaswol

Glaswol koop je in dekens die je gemakkelijk op maat kunt knippen of zagen. Glaswol bestaat uit herbruikbare glasscherven en zand. Dit wordt verhit, waardoor er glaswol ontstaat. Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde, is gemakkelijk te plaatsen, is brandwerend en kan ook gemakkelijk verwerkt worden in de lastige hoeken en nissen. Bij het aanbrengen van glaswol moet je wel handschoenen dragen om snijwonden te voorkomen.

Rotswol

Rotswol bestaat uit vulkanisch gesteente dat verhit wordt en waaruit vervolgens het wol ontstaat. Om de wol te binden wordt er hars en olie toegevoegd. Rotswol heeft een hoge isolatiewaarde dat jarenlang behouden blijft. Omdat het materiaal een goede dampdoorlating heeft, maakt vocht nagenoeg geen kans. Daarnaast is rotswol brandwerend en geluidsisolerend. Het plaatsen gaat gemakkelijker dan glaswol omdat het materiaal minder irriterend is.

Kunststofisolatie

Het dak isoleren met kunststofisolatie is zeer effectief. Isolatie van kunststofmaterialen kan gebeuren in vloeibare vorm of als isolatieplaten.

Purschuim

Purschuim is gemaakt op basis van de kunststof polyurethaan. Het is een vloeibare en licht stroperige massa die nadat het aangebracht is zal uitzetten en uitharden. Purschuim is een zeer duurzaam isolatiemateriaal want het is ongevoelig voor vocht. Het voordeel van purschuim is dat het heel gemakkelijk alle kieren en naden zeer goed kan afsluiten. Wel moet je uitkijken bij het aanbrengen van purschuim. Er kunnen namelijk chemische stoffen vrijkomen. Beschermende kledij is daarom noodzakelijk.

PIR-platen

PIR-isolatieplaten zijn gemaakt van polyisocyanuraat en behoort momenteel tot het beste kunststof isolatiemateriaal wat er bestaat. Deze platen zijn vooral heel geschikt om een plat dak te isoleren. De PIR-platen zijn keihard en ook heel goed beloopbaar. Ook voor vloerisolatie kunnen deze platen daarom gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld een onverwarmde zolder hebt, dan kun je ook de zoldervloer isoleren met PIR-platen. Ook het plaatsen van PIR platen onder een hellend dak is zeer eenvoudig. De platen kunnen gemakkelijk onder de spanten vastmaken.