Premies voor dakisolatie

Alle woningen in Vlaanderen die voor 1 januari 2006 op het distributienet van de netbeheerder zijn aangesloten moeten vanaf 2020 verplicht voorzien zijn van dakisolatie. Voor woningen na 2006 wordt uitgegaan dat dakisolatie standaard al wordt toegepast. Ondanks dat het isoleren van je dak best wel een investering is, is het absoluut de moeite waard. Je bespaart er energie mee uit en daarmee dus ook energiekosten. Daarnaast helpt de Vlaamse overheid je een handje bij je investering door bepaalde premies ter beschikking te stellen. Er zijn enkele premies waar je recht op zou kunnen hebben bij het aanbrengen van dakisolatie.

Netbeheerder premie

De netbeheerder premie wordt uitbetaald door de netbeheerder Eandis of Infrax, afhankelijk waar je bij aangesloten bent. Bij deze premie mag je zelf je dak isoleren of het door een aannemer laten uitvoeren. De premie die je ontvangt als je het zelf doet is dan € 3,- per vierkante meter. Laat je het door de aannemer doen, dan heb je recht op € 6,- per vierkante meter. Voorwaarde is wel dat de isolatie moet voldoen aan een bepaalde R-waarde. In dit geval is dit een minimale R-waarde van 4,5 m² K/W. En deze premie geldt ook enkel voor woningen die voor 1 januari 2016 op het distributienet zijn aangesloten en liggen in het Vlaams gewest.

Totaalrenovatiebonus

Je hebt recht op de totaalrenovatiebonus als je binnen vijf jaar minimaal drie verschillende onderdelen van je huis isoleert, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Dit geldt overigens enkel voor facturen die gedateerd zijn op een datum na 1 januari 2017. Een andere voorwaarde is dat het te isoleren oppervlak minimaal 30 m² groot is. Het totaal aan de drie investeringen in isolatie kan je een premie van € 1.250,- opleveren. Doe je meer investeringen, dan zal het premiebedrag ook oplopen.

Vlaamse verbeteringspremie

Ga je ook andere dakwerken uitvoeren, dan zul je ook recht kunnen hebben op de Vlaamse verbeteringspremie. Enkel voor dakisolatie heb je hier geen recht op. Als je bijvoorbeeld je dakconstructie gaan vernieuwen en deze ook direct gaat isoleren, dan heb je wel recht op de Vlaamse verbeteringspremie. Je woning moet overigens in het Vlaams gewest liggen en tenminste 25 jaar oud zijn. Voor deze premie gelden ook enkele inkomenseisen en het factuurbedrag moet ook minimaal € 2.500,- bedragen. De Vlaamse verbeteringspremie is dan € 1.250,-.

Verlaagd BTW tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je dakisolatie aanbrengen? Dan mag je ook gebruik maken van het verlaagde BTW tarief. In plaats van het gebruikelijke tarief van 21%, betaal je maar een BTW percentage van 6%. Dit is een behoorlijke extra besparing die je investering flink kunnen verlagen.