Is dakisolatie verplicht

Het isoleren van woningen is een gemakkelijke en effectieve manier om flink te besparen op energie. Er kunnen allerlei vormen van isolatie in een woning aanwezig zijn, zoals muurisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en ook dakisolatie. Betreffende dakisolatie heeft de Vlaamse overheid besloten dat vanaf 01-01-2020 alle woningen in het Vlaams gewest voorzien moeten zijn met dakisolatie. De belangrijkste voorwaarde is dat een dak een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W moet hebben. Bij een onverwarmde en niet gebruikte zolder is het toegestaan om de zoldervloer te isoleren wat dan als dakisolatie geldt.

Gevolgen als je dak niet aan de minimale voorwaarden voldoet

Vanaf 2015 wordt er reeds door een wooninspecteur gecontroleerd of de minimale R-waarde bij woningen gehaald wordt. Voldoet een dak niet aan de vereisten, dan kan de wooninspecteur strafpunten opleggen. Omdat de verplichting tot dakisolatie officieel pas in 2020 ingaat, wordt er nu nog een beperkt aantal strafpunten opgelegd en krijgt de woningeigenaar nog de kans om aan de voorwaarden voldoen.

Bij toekenning van strafpunten wordt verschil gemaakt tussen daken van die een oppervlak hebben tot 16 m² en daken vanaf 16 m². In de periode 2015 tot en met 2017 kregen woningen die niet voldoen aan de voorwaarden met een dak tot 16 m² 1 strafpunt en daken groter dan 16 m² 3 strafpunten. Voor de jaren 2018 en 2019 geldt voor daken tot 16 m² 3 strafpunten en daken vanaf 16 m² 9 strafpunten. Als in 2020 de regeling definitief ingaat, geldt voor daken tot 16 m² 9 strafpunten en daken vanaf 16 m² 15 strafpunten.

Vanaf 2020 kan het maximale aantal strafpunten van 15 grote gevolgen hebben voor de woningeigenaar. De burgemeester van een gemeente krijgt dan de bevoegdheid om een woning als ongeschikt voor bewoning te verklaren. Dit houdt in dat je als eigenaar direct actie moet ondernemen om de isolatienormen te behalen.

Aantonen dat je dakisolatie hebt

Je kunt bij een controlerende instantie aantonen dat je dak voldoende geisoleerd is door een energieprestatiecertificaat (EPC) te overleggen. Een EPC is verplicht nodig bij het verkopen of verhuren van een woning. Als je niet in het bezit bent van een EPC, dan kun je een dergelijk certificaat laten opmaken. Hiervoor is vereist dat er een energiedeskundige langskomt om het dak te inspecteren. Hij zal het dak en de aanwezige isolatie inspecteren en vervolgens een EPC opmaken. Hiervoor moet je overigens zelf het isolatiemateriaal bloot laten leggen, want de inspecteur mag dit zelf niet doen.